photographer-430619_960_720Med mindre du er en veldig oppmerksomhets-søkende hipster, eller en sær kunstner, vil du tilhøre den majoriteten som i dag foretrekker å bruke digitale kamera når du tar bilder. Grunnen til dette er selvfølgelig ganske enkel å forklare.

Moderne digital fotografi er enkel, grei og billig. Men det er mange ting som man kan gjøre med et digitalt kamera, som de fleste ikke bruker eller bryr seg om. De trykker på auto-innstillingene, for så å cruise gjennom verden, for å ta bilder som skal imponere andre. Du som vil utnytte ditt nye kamera til det fulle, gjør derimot lurt i å lese gjennom bruksanvisningen og funksjoner.

Piksler og zoom

Pikseloppløsningen i et digitalt foto bestemmes av hvor mange enkelte sensorer man finner i den lyssensitive brikken som ligger bak kameraets linse. Moderne digitale kamera har som regel et pikselantall som måles i millioner, eller Mega-piksler. Full HD er for eksempel 1920 x 1080 piksler. Imponerende, sammenliknet med en gammel TV-skjerm på 358 x 288 piksler, eller nærmere 1 kilo-piksel. Enda mer imponerende når man tenker på at det hele er samlet i et lite apparat som passer i baklomma på buksa.

Likevel kan bilder fortsatt bli pikslete. Dette skjer når du bruker digital zoom i stedet for optisk zoom. Det eneste som skjer da, er nemlig at kamera kun tar bildet med deler av de lyssensitive cellene, og gir deg et utsnitt. Unngå digital zoom, og bruk den fysiske zoom-funksjonen på objektivet ditt isteden. Har du ingen zoom på objektivet kan du benytte den mest naturlige zoom-funksjonen i verden: beina dine! Gå nærmere det du skal ta bilde av.

Lagringsformater

De beste digitale kameraene lagrer bildet i en ukomprimert form. Et format som kalles for RAW. Da har bildet en typisk størrelse på 5 – 100 mb avhengig av antall piksler. Om man ikke har en kraftig PC, må slike bilder behandles før de kan vises på en skjerm.

Mindre avanserte kamera konverterer bildet fortløpende, for å spare plass, og da gjerne i formatet JPG. Ved stor grad av komprimering kan man her miste en del kvalitet. Fordelen med JPG er at formatet ikke trenger noen videre etterbehandling, og at de aller fleste mobiltelefoner, nettbrett og PC´er kan vise bildene uten å benytte spesiell programvare.

For folk flest er JPG et helt fint format. Har du planer om å etterbehandle bildene er det bedre å velge RAW-formatet, da dette formatet inneholder mer bildeinformasjon, og derfor kan etterbehandles i større grad uten tap av bildekvalitet.