Effekt av polarisering

Polarisering er en egenskap som følger med lys og andre radiobølger, som røntgenstråler, med forskjellige elektromagnetiske bølgelengder. Elektromagnetiske bølger har et magnetisk felt og et elektrisk felt. Det finnes en del detaljer rundt dette, som sikkert interesserer deg som er glad i fysikk, men for de fleste vil nøyaktige forklaringer kun virke forvirrende. Vår interesse er uansett av en mer praktisk karakter.

Rent praktisk

6764133883_e1e281680c_bFotografer og fluefiskere, samt dem som kjører bil på regnvåte gater, er dem som i hovedsak har nytte av å forstå de rent praktiske elementene rundt polariseringen, eller som har praktisk nytte av dem. Man finner også filtrene i mikroskoper og i LCD-skjermer.

For den som driver med foto, er polariserende filtre noe som man kan leke seg med, men også ett nyttig verktøy i gitte omstendigheter. Hvordan man stiller inn sine filter, og hvor og når man bruker dem, er avgjørende for hvordan bildet kommer til å bli. Man kan forandre en hel del av opptaket, og om man forstår hva man driver med, kan man gjøre ganske kule ting. Det filtret gjør, er at det reduserer inntaket av reflektert lys, alt etter hvordan det er vridd. En 90 graders vridning stopper store deler av refleksjoner. Et ekstra filter på toppen av dette, i motfase av 90 grader, vil stoppe nesten alt av lys.

Polarisering i blanke overflater

Rent kunstnerisk gir refleksjoner fra blanke overflater mer liv til et bilde, men de gjør det ofte vanskeligere å kjenne igjen former. Her er det viktig å finne en balanse, alt etter hva bildet skal brukes til. Om man tar bilder ute, vil et polariserende bilde i tillegg føre til at man får mer mettede og innbydende farver. Blekheten til en solfylt dag blir mer mettet. Om du på dag-bilder ønsker en mørkere og kraftig himmel, bruker du filtret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *