Jakten på det perfekte motivet

dog-on-camera-14873531900MCNaturfotografer er en egen rase, og mange av de gode tipsene og den kunnskapen man trenger for å bli en god naturfotograf, får man av å lytte til erfarne jegere, så vel som biologer.

Selvfølgelig kan man tilegne seg mye kunnskap på egenhånd ved å lese om arter man er på utkikk etter, men det er ingenting som slår hjelp fra en lokal jeger når det kommer til å sette opp ruter og pauseplasser for en runde med fotografering.

Hvilke arter er det den største utfordringen å fotografere?

Høyest på lista over umulige fotografier, finner vi de norske rovdyrene, som har for vane å streife over store områder. Den vanskeligste å få has på, er kanskje gaupa, men jerven og ulven er heller ikke det letteste byttet. Man skal ha ganske god peiling på sporlesing og en god evne til å forstå dyrenes tenkemåter og handlingsmønster for å komme innpå en gaupe. Gaupa kan nemlig ha et streifende territorium som strekker seg over 150 kilometer. Det innebærer at det kan gå flere måneder før man faktisk støter på et verdig motiv.

Hva er det enklest å øve seg på

Dyr og barn er som regel en utfordring i seg selv, og man skal kjenne sitt kamera godt, og være trent på avtrekkeren for å få gode bilder av ville eller tamme dyr. Den beste begynnelsen er at man tar med seg kamera når man er ute på korte og lange turer i skog og mark. Det blir lett litt slitsomt å ha kameraet skyteklart til enhver tid, men man kan ta seg noen timer hver dag i løpet av turen, for å drive med eksklusiv fotografering. Det første store målet man kan sikte etter, er å få et overblikk over tiurleik. Ikke helt lett, men heller ikke det vanskeligste store motivet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *